Een kleine Eeuw geschiedenis

Uit De Eeuw van de Amateur
Versie door Amateurist (overleg | bijdragen) op 8 feb 2019 om 19:02 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De Eeuw van de Amateur kent al een paar jaar geschiedenis. In 2015 begon Botte Jellema met deze podcast. In de eerste afleveringen was er vooral ruimte voor lan...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Eeuw van de Amateur kent al een paar jaar geschiedenis. In 2015 begon Botte Jellema met deze podcast. In de eerste afleveringen was er vooral ruimte voor langere reportages en interviews. Ype Driessen maakte in aflevering 1 dan ook zijn opwachting als gast en vriend. In de afleveringen die volgden was maakte Martijn Rosdorff zijn opwachting als correspondent vanuit Brighton. Zijn interesse werd gewekt door een omgekeerde boot op het strand waar mogelijk een zwerver onder zou slapen. Daarnaast werd hij in Aflevering 6 afgerekend op zijn Engels, ook al zal de Nederlandse luisteraar dat misschien niet zo opvatten.

Om nog meer te weten te komen over het leven als podcastmaker bezocht Botte in Aflevering 3 Chris Bajema, de Man met de Microfoon. Niet geheel toevallig was Paulien Cornelisse ook aanwezig bij dit gesprek. Na 12 afleveringen sloot Botte de eerste reeks af als podcastexpert.

Het zelf uitgeroepen tweede seizoen (vanaf Aflevering 19) was al vrij anders van opzet. Minder reportages en meer tijd voor gesprekken. Ype schoof steeds vaker aan en Paulien werd, eerst als fanatieke briefschrijver, ook een vertrouwd gezicht. In het tweede seizoen ontstonden ook rubrieken. Onder het genot van een kop thee werd Het Theezakje geïntroduceerd, waarin serieus wordt omgegaan met de vragen op het labeltje van een theezakje. Een tweede rubriek is De Krant Van Drie Maanden Geleden. Hierin wordt het nieuws van drie maanden geleden besproken en wordt bekeken of dat nieuws in ons collectief geheugen is opgenomen. In het derde seizoen, vanaf Aflevering 43 kwam de Eeuw van de Amateur bij Dag en Nacht Media. Hierdoor is de Eeuw van de Amateur ook te beluisteren op Spotify en bij Art19. Ook scharrelde Botte een oude IPhone op waar naar gebeld kan worden: de Eeuw-o-Foon. De bijbehorende jingle is gemaakt door Ype en is voor het eerst te horen in Aflevering 46. Het nummer van de Eeuw-o-Foon is 06-1990 68 71. Iedere week wordt de voice-mail beluisterd en worden levensvragen of andere kwesties die zijn ingesproken opgelost. Overigens was de tijd voor het inspreken eerst onbeperkt, toen 55 seconden en nu ongeveer 2,5 minuut. Verscheidene luisteraars kwamen niet helemaal uit met de maximale inspreektijd. Dat zorgde voor ongekend spannende cliffhangers. In 2018 kwam er een website bij: www.eeuwvandeamateur.nl en een nieuwe rubriek werd geïntroduceerd: Canon der Geruststellingen. Dit is een canon vol met geruststellingen, zoals een enorme papierwinkel of het zijn van de maan. Aan het eind van de zomervakantie kon de Eeuw van de Amateur wekelijkser worden door meerdere sponsoren. Hierna werd de Eeuw van de Amateur uitgeroepen tot beste podcast in de categorie Journalistiek & Media tijdens de Dutch Podcast Awards. Ook werd er een uitstapje gemaakt naar Utrecht, in Aflevering 65. In december 2018 was het tijd voor een legendarische decemberspecial met maar liefst vijf aanwezigen( JP Pellemans, Aaf Brandt Corstius, Paulien Cornelisse,Ype Driessen en Botte Jellema.