Aflevering 140: Thalys zeg maar echt mijn ding - met Paulien

Uit De Eeuw van de Amateur
Ga naar: navigatie, zoeken
Thalys zeg maar echt mijn ding - met Paulien

Nummer: 140

Uitgezonden op: 1 mei 2020

Presentatie: Botte Jellema en Ype Driessen



Luisteren

Cover43.jpeg

Paulien Cornelisse, Ype Driessen en Botte Jellema babbelen met beleid. We willen graag een essay over burgerlijkheid versus normativiteit. PRAY FOR OWEN MEANY. Wat te doen met je verzameling - uiteindelijk. Wanneer geef je je kind een naam. Zangclichés, dit is die lekkere strijkplank, kro-nrcv bellen voor een wonder en al het andere dat je zou kunnen gebruiken als je in een lock down zit met je ex.

Rubrieken[bewerken]

Aanvullingen en correcties[bewerken]

  • Geeske heeft gemaild: wat is (hetero)normativiteit eigenlijk, en wat mankeert eraan?

Post[bewerken]

  • Björn meldt voorbeelden van '...is zeg maar echt mijn ding', als een nieuw dwangcliché voor als je iets over jezelf moet vertellen.
  • Julian vertelt dat hij stemmen voor zich hoort bij mensen met wie hij alleen via tekst communiceert.
  • Roosje schrijft over het rescripten van nachtmerries.

De Eeuw-o-foon[bewerken]

  • Lieven belt in: hij droomde dat hij te gast was in de Eeuw.
  • Anne brengt het thema zangdwang op tafel (door Botte omgezet in 'zangclichés'). Mag het licht uit?
  • Joyce' relatie is uitgegaan, maar nu woont ze door Corona nog samen met haar ex.

Shownotes[bewerken]

Algemeen[bewerken]

Over homonormativiteit[bewerken]

  • The Guardian schreef in 2010 over een onderzoek naar het verschil tussen het seksleven van homo's en van hetero's, met de titel So you think gay men are promiscuous. Met al z'n beperkingen (OK Cupid als bronmateriaal, voornamelijk Noord-Amerikanen in de onderzoeksgroep die het internet gebruiken voor dating), kwam daar uit dat er weinig verschil is. Het onderzoek waar The Guardian uit citeert is gepubliceerd op Gizmodo.
  • In 2017 schreef Michael Hobbes voor Huffington Post een artikel dat veel indruk maakte in de regenbooggemeenschap, met de titel 'The Epidemic of Gay Loneliness'. In deze longread wordt een persoonlijk verhaal verteld over het bovengemiddeld middelengebruik in de LGBT+ community. Het bestaan van dit fenomeen wordt in Nederland statistisch onderbouwd door onderzoeken van het SCP; de LHBT-monitor van het SCP uit 2016 ging hier specifiek op in.
  • In februari 2020 schreef The Guardian over een onderzoek naar de oorzaken van de slechtere geestelijke en fysieke gezondheid van LGBT's, dat is gepubliceerd in Journal of Personality and Social Psychology. Daar kwam een opvallend resultaat uit; het kan in ieder geval deels worden verklaard door 'the corrosive effects of status consciousness, competitiveness and racism within the gay community itself'. Lees hier het artikel Pressure to keep up: status imbalance a major factor in stress in gay men.

Nederlandstalige nummers die binnenkomen[bewerken]

Vorige aflevering:
Aflevering 139: De Zeven Levens van Ionica Smeets - met Ionica Smeets
Afleveringen:
Aflevering 140: Thalys zeg maar echt mijn ding - met Paulien
Volgende aflevering:
Aflevering 141: Kraftwerk, mondkapjes en de wachtkamergroet