Aflevering 141: Kraftwerk, mondkapjes en de wachtkamergroet

Uit De Eeuw van de Amateur
Ga naar: navigatie, zoeken
Kraftwerk, mondkapjes en de wachtkamergroet

Nummer: 141

Uitgezonden op: 8 mei 2020

Presentatie: Botte Jellema en Ype DriessenLuisteren

Cover141.jpg

Kraftwerks Florian Schneider als bloemist. De olleke bolleke to end all olleke bollekes. Zou je meer bankjes of meer tafels in je huis willen. Hoe woke is kut. Speurtochten voor je geliefde in een andere stad. Geen hits meer na de dood van de artiest. Louis Armstrong. Mondkapjes naaien als hobby. En alle Lara’s van de wereld hebben ingebeld. Maar echt hartjes voor Kraftwerk.

Rubrieken[bewerken]

Post[bewerken]

  • Frederieke herkent Ype's treinangst en ze bevestigt nog dat Emmer-compascuum en Barger-compascuum echt ollekebollekes zijn (de klemtoon ligt op de juiste lettergreep)

De Eeuw-o-foon[bewerken]

  • Lara belt in met een tip voor een eerdere inbeller die verliefd was op een meisje in Antwerpen en nu niet bij haar op bezoek kan. Haar tip: maak een speurtocht voor elkaar!
  • Lara (van de speurtocht) belt nog een keer in met een theorie over het gapen van Ype. Ze gaapt zelf vaak als ze zenuwachtig is. Dat doet ze als een soort overcompensatie om te laten zien hoe comfortabel ze is in een spannende situatie. Haar vader zei vroeger altijd dat gapen was omdat je meer zuurstof naar je hersenen wilt om beter op te kunnen letten. Helemaal niet onbeleefd dus!
  • Een andere Lara belt in om te reageren op Botte's plannen om zijn bed te verhogen. Ze heeft dat zelf ook gedaan. Ze heeft er een leuk gedichtje van Laurine Verweijen over gevonden in de Volkskrant (28 februari 2020):


Tafels en stoelen
Als je zou mogen kiezen
stonden er dan meer banken of
meer tafels in je huis
En zou je voor elk gebruik bijvoorbeeld
een andere tafel vinden
Je zou bij het raam bijvoorbeeld
een kleine tafel kunnen neerzetten
Om aan naar buiten te staren
terwijl je de krant nauwelijks leest
Daar zou ook een bank kunnen staan
maar daarin zit je lager


Je hebt het zelf voor het zeggen
Het huis is helemaal van jou en leeg


  • Mickey Hoyle belt in naar aanleiding van het gesprek over hobby's in coronatijd in Aflevering 138. Hij heeft veel hobby's en nu heeft hij alle tijd om daarmee aan de slag te gaan maar dat doet hij in de praktijk toch niet. Herkennen mensen dit? Mickey maakt de podcast Gewoon seks
  • Diederik Broekhuizen filosofeert over schelden met het woord 'kut'. Is kut woke? Wordt er zo geen negatieve associaties gelegd met het vrouwelijk geslachtsorgaan? Kunnen we er geen positief woord van maken? Ype moet naar aanleiding hiervan denken aan het nummer Big Gay Heart van de Lemonheads waarin een poging werd gedaan om het woord 'gay' te reclaimen.

Ollekebollekes[bewerken]

  • Ollekebolleke plaatsnamen: Knooppunt Terbrechtseplein (die klopt toch niet helemaal), Wapen van Rijsenburg, Stad aan 't Haringvliet, Bunschoten-Spakenburg, Utrechtse heuvelrug, Berkel en Rodenrijs, Loenga Goenga (uitgebreider besproken in Aflevering 40
  • Botte's olleke bolleke to end all olleke bollekes:
Alles moet korter zijn
Eeuw van de Amateur
podcast van liefhebber
en ook de snob
Draaiboeken puilen uit
onmogelijk keuzespel
Dag en Nacht Media
Wie zegt er stop?!
  • Als Ype's tweede naam zijn roepnaam was geweest en de meisjesnaam van zijn moeder zijn achternaam dan was zijn naam ook een Ollekebolleke: Lodewijk Hassefras

Shownotes[bewerken]

Algemeen[bewerken]

Vorige aflevering:
Aflevering 140: Thalys zeg maar echt mijn ding - met Paulien
Afleveringen:
Aflevering 141: Kraftwerk, mondkapjes en de wachtkamergroet
Volgende aflevering:
Aflevering 142: Kleffe feelgood