Aflevering 143: Crossover: De Eeuwige Dingen van de Geeky Amateurs

Uit De Eeuw van de Amateur
Ga naar: navigatie, zoeken
Crossover: De Eeuwige Dingen van de Geeky Amateurs

Nummer: 143

Uitgezonden op: 22 mei 2020

Presentatie: Botte Jellema, Ype Driessen, Linda Duits, Sidney Smeets en Thom AalmoesLuisteren

Cover143.jpg

Botte en Ype praten samen met hun vrienden van de Geeky Dingen podcast: Sidney Smeets, strafrechtadvocaat en directeur van het Sidney Smeets Museum van Populaire Cultuur; Linda Duits, sociaal wetenschapper en opiniemaker bij The Guardian; en Thom Aalmoes, student van de research Master Cultural Analysis en mediafilosoof.

Rubrieken[bewerken]

Post[bewerken]

  • Geeske schrijft een korte brief om te vertellen dat ze zich verheugt op deze aflevering.

Het Theezakje[bewerken]

  • Geef jij onbekenden weleens een helpende hand?
Ype heeft zijn hulp aangeboden aan een mevrouw met zware boodschappentassen
Linda en Botte vinden het heel leuk om toeristen te helpen
Thom heeft een toerist helemaal de verkeerde kant opgestuurd (per ongeluk)
Sidney vindt het helemaal niet leuk als mensen hem aanspreken in het buitenland omdat hij het gevoel heeft dat ze dan iets van hem willen
Linda heeft in Oezbekistan een spion ontmoet (die in eerste instantie ook een vreemde was die een helpende hand aanbood).

Shownotes[bewerken]

Algemeen[bewerken]

Cross-overs[bewerken]

  • De meest epic cross-overs:
Ype - De band Electronic met Bernard Sumner uit de band New Order en Johnny Marr uit de band The Smiths
Sidney - De film Freddy vs Jason waarin Freddy Krueger uit A nightmare in Elmstreet en Jason Voorhees uit Friday the 13th samenkomen.
Botte - Het album That's what I say waarop gitaristen John Scoffield en John Mayer samen het nummer I don't need no doctor spelen (een nummer dat bekend is geworden door de uitvoering van Ray Charles).
Thom - De aflevering waarin Abed uit Community te gast is in de serie Cougar Town. Hier kan je het fragment terugvinden.
Linda - In Star Trek Original Series zit een aflevering genaamd The Trouble with Tribbles (Hier kan je de trailer van de aflevering vinden). In de latere Star Trek serie Deep Space Nine zit een aflevering waarin ze weer terugkomen op het ruimteschip uit de aflevering The Troubles with Tribbles. Deze aflevering heet Trials and Tribble ations en is de favoriete cross-over van Linda.
  • Andere cross-overs die besproken worden:
- In de tv-series Gravity Falls en Ricky Morty zitten allerlei verwijzingen naar elkaar. Hier een filmpje waarin wat die verwijzingen worden uitgelegd.
- Botte fantaseerde als kind over een cross-over tussen Knigt Rider en The A-team.
- In de muziek is er een onderscheid te maken tussen gelegenheidsformaties zoals USA For Africa, Het Coronalied en echte supergroups zoals Ypes favoriete crossover Electronic. Een beetje daar tussenin zitten mensen die samenkomen maar slechts één single maken zoals bijvoorbeeld David Bowie en Mick Jagger met Dancing in the Street

Moon[bewerken]

  • Moon is een film die alle presentatoren voor deze aflevering hebben gekeken en die tijdens deze aflevering besproken wordt.
  • Ype had gesuggereerd om Moon te kijken omdat de hoofdpersoon in een soort lockdown zit (in de ruimte) en er dus een link is met de coronacrisis waar we ten tijde van deze aflevering in zitten. Andere films waarin het thema isolatie ook centraal staat zijn Cast Away en I am Mother
  • In veel films wordt A.I. (Artificial Intelligence; kunstmatige intelligentie) altijd als vijandig gezien en wordt een dystopisch beeld neergezet. Een beroemd voorbeeld is 2001: A Space Oddesey. Een ander duidelijk voorbeeld is de film A.I. (Artificialn Intelligence). Aan de andere kant zijn er ook films en series waarin A.I. wel op een vriendelijke manier met mensen omgaat, zoals Robot & Frank, Lost in Space en Rosie in The Jetsons
  • Daniel Dennett is een Amerikaanse filosoof die boeken schrijft over o.a. kunstmatige intelligentie.
  • Het gesprek eindigt in een gesprek over religie en de film The Matrix. Als je dat een leuke discussie vindt dan is het misschien leuk om Aflevering 36 van Geeky Dingen terug te luisteren.
  • De film is geregisseerd door Duncan Jones (de zoon van David Bowie). Op Netflix staat nog een film van hem, Mute. Daar zit een klein vervolg op Moon in verwerkt. Een andere film van Duncan Jones is Source Code.

Terug-vooruit-cultuur-tip-blik[bewerken]

Linda - De netflixserie Hollywood waarin de geschiedenis van Hollywood wordt herschreven. Dit is geen kijktip! Linda is niet enthousiast en mist ziel.
Thom - Gangs of New York gaat over New York halverwege de 19e eeuw. Leonardo di Caprio speelt een jongen die op zoek is naar revenche voor de moord op zijn vader. Leuk bedacht maar uiterst traag en saai.
Botte - Het boek The Great Believers van Rebecca Makkai over een jonge homo in Chicago ten tijde van de aidsepidemie.
Sydney - De documentaireserie Cursed Films de geheimzinnige mysteries rondom horrorfilms waarbij mensen bijvoorbeeld op de set zijn overleden. Dit verhaal doet Ype denken aan de film Wes Craven's New Nightmare. Over die film is een aflevering gemaakt in de Schokkend Nieuws Podcast die je hier kan vinden.
Ype - De film Why him? bespreekt hij even maar zijn echte tip is de film It couldn't happen here van de Pet Shop Boys. De film is verschrikkelijk en was tot nu toe alleen op VHS te zien maar wordt opnieuw uitgebracht op blu-ray.
Vorige aflevering:
Aflevering 142: Kleffe feelgood
Afleveringen:
Aflevering 143: Crossover: De Eeuwige Dingen van de Geeky Amateurs
Volgende aflevering:
Aflevering 144: Podcast & Chill vanuit een verder leeg Vondel CS