Aflevering 146 – Hoe Klein Orkest elk bezoek aan Berlijn heeft verpest – met Paulien

Uit De Eeuw van de Amateur
Ga naar: navigatie, zoeken
Aflevering 146 – Hoe Klein Orkest elk bezoek aan Berlijn heeft verpest – met Paulien

Nummer: 146

Uitgezonden op: 19 juni 2020

Presentatie: Botte Jellema, Ype Driessen & Paulien CornelisseLuisteren

Cover146.jpeg

Paulien Cornelisse, cabaretier, schrijver en vaste gast bij de show, is er! In deze aflevering bespreken we heteronormativiteit en leveren luisteraars de prachtigste zangclichés. Samen geven we een aantal mooie cultuurtips en bespreken we vooral counter factual verhalen! Verder in deze aflevering:

Het begin is het einde. Ype speelt gitaar. Enge films. Hollywood. Paulien is weg bij de sportschool van de sterren. De nacht van de lange messen. De droom van Gijsbert van der Wal. Het is alleen getest op mannen. Sheila Sitalsing. Een Gronings accent. Etymologie. Een kegeldragende naaldboom. De Eeuw van de Microfoon. Call me by your laatmaar. Zout op m’n fluit. Mannen met paniek en angst. Beide hetzelfde denken en dan gebeurt het. Dit sluit naadloos aan. Kortom: één grote heerlijkheid.

Rubrieken[bewerken]

Post[bewerken]

 • Jet de goudsmit heeft kleine broches/speldjes gemaakt voor Botte, Ype en Paulien als dank voor de fijne podcast. Een foto van dit cadeau is te zien op de afbeelding van deze aflevering.
 • Sander Heithuis heeft een kort essay geschreven over heteronormativiteit en hoe dit anders is dan normativiteit en burgerlijkheid. Deze brief is een reactie op de discussie in Aflevering 138. Het essay is terug te luisteren vanaf 1.11.40

Eeuw-o-foon[bewerken]

 • Heteronormativiteit - Ook op de Eeuw-o-foon zijn verschillende berichtjes waar mensen uitleggen wat heteronormativiteit is, hoe ze daar zelf mee te maken krijgen en hoe het verschilt van normativiteit en burgerlijkheid.
 • Zangdwang/zangclichés - verschillende mensen (o.a. Maria Kraaijkamp) bellen in om te vertellen bij welke woorden, namen, situaties ze bepaalde liedjes in hun hoofd krijgen. Dit onderwerp werd eerder besproken Aflevering 140

De egelwerkgroep[bewerken]

 • Er heerst een mysterieuze egelziekte waarbij egels kale plekken hebben op hun hoofd en pootjes. Als je een zieke egel ziet moet je de dierenambulance bellen en die kunnen je vertellen wat je moet doen.

Shownotes[bewerken]

Cultuurtips[bewerken]

 • Paulien tipt de podcast The Scaredy Cats Horror Show. De podcast is van de makers van de podcast Reply All. In de podcast gaat Alex Goldman horrorfilms kijken om over zijn angst voor enge films heen te komen. Ze bespreken zijn angsten en waarom de films die hij kijkt goed zijn.
 • Een tweede tip van Paulien is theatershow van Micha Wertheim die te zien is op NPOstart.
 • Botte is erg enthousiast over de Netflixserie Hollywood maar er zijn een hoop andere mensen die het slecht vinden. De serie speelt in een fictief Hollywood in de jaren '50 waarin vrouwen, homoseksuelen en zwarte mensen een veel belangrijkere functies vervullen dan in de realiteit. Een andere film waarin met een parallelle werkelijkheid in Hollywood wordt gespeeld is Once Upon a Time in Hollywood. Paulien denkt hierbij aan het boek Rodham van Curtis Sittenfeld dat gaat over hoe dingen anders hadden kunnen lopen als Hillary Rodham niet met Bill Clinton was getrouwd.
 • De film Call me by your name staat nu op Netflix. Botte vond het eerst geweldig maar nu hij hem opnieuw keek was het toch niet meer zo indrukwekkend en ook Paulien herkent zich in deze shift in waardering. In dit gesprek worden ook de film Brokeback Mountain en de boeken Lieg met mij en Zout op mijn huid genoemd. Het oordeel is dat dit allemaal nogal clichématige rampen zijn.
 • Het boek The psychopath test van Jon Ronson.
 • De film Freaky Friday
 • Het boek What is it like to be a bat van Thomas Nagel.

Overig[bewerken]

 • Ype heeft een nieuw boekje uitgebracht met Corona fotostrips. Je kunt het hier bestellen.
 • Paulien signeerde per ongeluk een broek met Prins Claus tijdens het kijken van een documentaire over Beatrix (De zware jas van Beatrix). Mensen wilden dit collectors item graag hebben maar ze kan het niet meer vinden. Als alternatief signeert ze nu nog een keer het boek Japan in honderd kleine stukjes met Prins Claus en dit boek kan je nu winnen! De volgende keer dat Paulien te gast is wordt dit gesigneerde exemplaar verloot onder de Vrienden van de Show. Je kunt hier Vriend worden.
 • Een podcast over media.


Vorige aflevering:
Aflevering 145: Hoofdliefjes, ongemak en troetelgroepjes - met Manoj Kamps
Afleveringen:
Aflevering 146 – Hoe Klein Orkest elk bezoek aan Berlijn heeft verpest – met Paulien
Volgende aflevering:
Aflevering 147: Echt niet over corona hoor – met Aaf Brandt Corstius