Aflevering 150: Dipsaus-Engels, koelkastpoëzie en lettervermicelli

Uit De Eeuw van de Amateur
Ga naar: navigatie, zoeken
Aflevering 150: Dipsaus-Engels, koelkastpoëzie en lettervermicelli

Nummer: 150

Uitgezonden op: 24 juli 2020

Presentatie: Botte Jellema, Ype DriessenLuisteren

Cover150.jpg

Ebissé Wakjira-Rouw is te gast! Ze is een van de hosts en bedenkers van Dipsaus, onze collega-podcast bij Dag & Nacht Media. In het dagelijks leven werkt ze bij de Raad voor Cultuur, en alsof dat allemaal nog niet genoeg is, heeft ze met Dipsaus een boek uitgebracht: ‘De goede immigrant’. Een bundel van 23 visies op Nederland, door mensen van kleur. De mensen over wie vaak wordt gedebatteerd en gesproken, komen nu zelf aan het woord – op hun manier, in hun eigen stijl, en in hun eigen taal. Met Ebissé fantaseren we verder over een wereld waarin je makkelijk uit elkaar kan, als antwoord op wat belangrijk is in een relatie, gaat het over nietjes, de Dipsaus-persfoto en de Gotthardtunnel.

Rubrieken[bewerken]

BBB[bewerken]

 • Dit is een rubriek van de podcast Dipsaus. Het is een soort equivalent van de cultuurtip. De drie b's staan voor Boeken, Broadcast en Binge. In deze aflevering wordt deze rubriek van Dipsaus een keertje overgenomen.
- Botte : De documentaire Disclosure waarin transgenders vertellen.
- Ype: De film Bacurau.
- Ebissé: De netflixserie Blood & Water. Het is een Zuid-Afrikaans highschool drama.

Het Theezakje[bewerken]

 • Wat is voor jou belangrijk in een relatie?

Shownotes[bewerken]

Algemeen[bewerken]

 • 'I don't know her'-gifje waar Ebissé en Ype naar verwezen tijdens een gesprek over de eerste zelfstandige podcasts van Nederland
 • Mariah-carey-i-dont-know-her.gif
 • Dipsaus[bewerken]

  • Dipsaus is een podcast maar probeert ook een breder 'media-imperium' neer te zetten. Daaruit zijn onder andere de volgende dingen voortgekomen:
  - De podcast Spectrum waarin Riyaz van Wegberg iedere twee weken een aflevering maakt waarin queer ervaringen centraal staan.
  - De podcast Fufu en dadels waarin jonge vrouwen van kleur uit Brabant met elkaar in gesprek gaan.
  - Het boek De Goede Immigrant (Uitgeverij Pluim) waarin deze aflevering veel over gepraat wordt.
  - Online artikelen
  • Word hier vriend van Dipsaus.

  De Goede Immigrant[bewerken]

  • Word hier vriend van Dipsaus. Als je daarnaast ook nog je motivatie via Instagram een bericht naar Botte & Ype stuurt, maak je kans op het boek De Goede Immigrant (Uitgeverij Pluim) (3x).
  • Er bestaan al een Amerikaanse en Britse versies van het boek De Goede Immigrant.
  • Botte en Ype zien een link met het boek The Velvet Rage in LHBTIQ+ community
  • Dit boek is product van een samenwerking met Uitgeverij Pluim. Uit die samenwerking vloeit nog meer moois voort. In Oktober verschijnt een vervolg op het boek Zwart dat eerder bij uitgeverij Atlas Contact verscheen. In de bundel zijn verhalen van zwarte schrijvers van Afrikaanse herkomst gebundeld. Verder verschijnt binnenkort een vertaling van Sister Outsider van Audrey Lord en er komt nog meer!
  • Er zijn eerder in Nederland boeken uitgegeven met een vergelijkbaar concept. Voorbeelden zijn Kaaskoppen van Robert Vuijsje en Nieuwe Vrijdenkers van Boris van der Ham maar dit zijn allemaal boeken die door witte mensen gemaakt zijn.  Vorige aflevering:
  Aflevering 149: Zomer zomer la di da
  Afleveringen:
  Aflevering 150: Dipsaus-Engels, koelkastpoëzie en lettervermicelli
  Volgende aflevering:
  Aflevering 151: Pride Editie 2020 - vanuit VondelCS bij Podcast & Chill