Aflevering 153: Die keren dat het over Awkward Mini Coming Out ging

Uit De Eeuw van de Amateur
Ga naar: navigatie, zoeken
Aflevering 153: Die keer dat het over Awkward Mini Coming Out ging

Nummer: 153

Uitgezonden op: 14 augustus 2020

Presentatie: Botte Jellema, Ype DriessenLuisteren

Cover153.jpg

Het is zomer en dat is de reden dat Ype en Botte het eventjes rustiger aan doen. We gebruiken ons archief. In deze aflevering proberen we te reconstrueren waar de 'Awkward Mini Coming Out' vandaan komt. De term komt met enige regelmaat terug in onze show, maar hoe is dat ontstaan? En wat bedoelen we er eigenlijk mee? In deze aflevering hoor je wat wij en onze luisteraars daar in de afgelopen jaren over hebben gezegd. Veel. Met name bij homo's raakte het een zekere snaar. Maar niet alleen bij homo's. Enfin, uiteindelijk belandden we er zelfs mee op Geenstijl.

Voordat je gaat luisteren: het maken van een podcast kost geld en tijd. Dat steken we er met liefde in, maar om de Eeuw een duurzaam onderdeel van ons leven te kunnen laten blijven willen we je vragen of je Vriend van de Show wil worden. Voor een bedrag van €2,50 per maand, of een zelf te bepalen bedrag ineens, kan je ons steunen. Als je het kan missen, ga dan naar Vriendvandeshow.nl/Eeuw.

Shownotes[bewerken]

Deze aflevering bevat fragmenten uit de volgende afleveringen:

Aflevering 39: Botte & Ype & Paulien en ALLES over buitenaards leven, bevallen en beëindigen van vriendschappen

Waarin ingegaan wordt op een tweet van Bas: "Hoe kun je irritante Awkward Mini Coming Outs in het dagelijks leven vermijden?" Paulien noemt de comedian Tig Notaro die na een ziektetraject een sterk androgyn uiterlijk heeft, en hoe zij daarmee omgaat in het dagelijks leven. Paulien heeft een sterke one-liner: "Andermans aannames zijn jouw probleem niet."

JP Pellemans heeft later een bericht ingesproken met een reactie. Hij deelt zijn eigen ervaringen met AMCO's in Italië, en hoe hij en zijn man zijn omgegaan met dat ongemak.

Aflevering 42: Botte & Ype en ALLES over aseksualiteit, Paulien Cornelisse en Level42

Waarin Ruben inbelt. "Ik kan op twee manieren uit de kast komen: als homo en als aseksueel. Voor dat laatste moet ik me veel meer verantwoorden: ben je weleens geil dan? Masturbeer je wel? Enzovoort."

Aflevering 43: Botte & Ype & Paulien en ALLES over hechten aan je hamster

Waarin Ruben nog eens belt: "AMCO's zijn niet alleen voor seksuele minderheden. Het zou een oplossing zijn als mensen geen persoonlijke vragen meer stellen." Vanuit deze stelling ontspint zich een gesprek.

Aflevering 44: Botte & Ype & Nico en ALLES over eten

Waarin Diederik Broekhuizen ingebeld heeft. "Tijdens een taxirit vertelt de chauffeur mij trots dat hij laatst zelfs twee homo's in de wagen heeft gehad. Hij is daar "natuurlijk" tegen, maar heeft er niks van gezegd." Diederik (zelf homo) klapt dicht en durft hem niet tegen te spreken om voor zichzelf op te komen. Dit is de problematiek achter een AMCO.

Ook Lieven heeft gebeld. Hij stelt: het gaat om de structuren van de maatschappij die je ertoe dwingen om ergens voor uit te komen.

Aflevering 61: Botte & Ype en ALLES over het einde van de wereld

Waarin de AMCO op Geenstijl beland is. Op de voor hen zo karakteristieke toon fileren ze het fenomeen, maar Botte fileert graag terug.

Vorige aflevering:
Aflevering 152: Die keer dat Paulien voor het eerst te gast was
Afleveringen:
Aflevering 153: Die keren dat het over Awkward Mini Coming Out ging
Volgende aflevering:
Aflevering 154: Die keer dat we elkaar oplossingen voor problemen gaven